Op een dag weet je het zeker: wij horen bij elkaar! Trouwen, een geregistreerd partnerschap of samenwonen, hoe gaat het nu verder? Welke keuze het wordt, maakt nogal wat uit voor de manier waarop de wet het een en ander geregeld heeft.

Dat geldt niet alleen voor de situatie op dit moment, maar zeker ook als er iets in het leven verandert. Bijvoorbeeld door de aankoop van een huis, als er kinderen komen of als een van de twee een onderneming start. Sluit de gekozen relatievorm daar goed op aan? Of is het handig om extra zaken zelf te regelen met huwelijkse voorwaarden, partnerschaps­voorwaarden of een samenlevings­overeenkomst? Op deze website staan verschillende mogelijkheden om een gerichte keuze te kunnen maken.

Per 1 januari geldt de nieuwe wet beperkte gemeenschap van goederen. Lees hier wat dat betekent

Wat is er te kiezen?

Bij trouwen of een geregistreerd partnerschap gelden wettelijke regels. Huwelijkse voorwaarden en partnerschaps­voorwaarden maken die regels voor elke situatie op maat. Voor samenwonen regelt de wet niets. Samenwoners die bepaalde zaken officieel willen vastleggen, kunnen een samenlevings­overeenkomst bij een notaris opstellen.

Samenwonen

Vrij en blij zonder verplichtingen. Toch een aantal zaken regelen, kan met een samenlevings­overeenkomst.

Trouwen of geregistreerd partnerschap

Officieel verbonden voor de wet. Zelf bepalen wat er geregeld is, kan met huwelijkse voorwaarden of partnerschaps­voorwaarden.

Alles vergelijken

Trouwen, geregistreerd partnerschap (met of zonder voorwaarden), samenlevings­overeenkomst, wat past het beste bij u?

Eén-op-één vergelijken

Hoe kiezen anderen?

Zo hebben anderen het geregeld. Lees hier voor welke relatievorm zij kozen, wat ze zelf hebben bepaald en hoe dat uitpakt.

Portret van Ella Portret van Richard

Ella en Richard

“Wij willen dat zakelijk en privé gescheiden blijven. Bij tegenslag kunnen schuldeisers dan niet aan ons huis en spullen komen.”

Portret van Wouter Portret van Leroy

Wouter en Leroy

"Van de notaris begreep ik dat alleen na adoptie mijn vriend en ik allebei juridisch gezien de ouders van ons kind zijn."

Portret van Robin Portret van Lotte

Robin en Lotte

"Ik verdien meer dan Lotte en koop daardoor ook meer spullen voor ons huis. Daar wil ik goede afspraken over maken."

Portret van Carolien Portret van Dirk

Carolien en Dirk

"Wij hoeven geen officiële ceremonie. Met een geregistreerd partnerschap is alles meteen wettelijk goed geregeld."